Воїне, чарівність рук своїх дитячих тобі сердечно віддаєм!

Напередодні Різдва у Будинку дитячої та юнацької творчості відбулося відкрите заняття керівника гуртка «Світ іграшки» Пасічник Галини Юріївни за темою «Художнє хлібопечення», яка атестується у 2016-2017 н.р. на підтвердження педагогічного звання «керівник гуртка-методист».

Галина Пасічник ознайомила дітей та представників атестаційної комісії закладу на чолі з головою комісії, директором закладу Валентиною Павлученко, які були присутні на уроці згідно з планом роботи, із процесом випічки ласощів із борошна, зокрема – пряників-медяників, та методами їх прикрашання за допомогою глазурі. Вона зауважила, що з давніх-давен мистецтво художнього фігурного хлібопечення було у великій пошані в українського народу. Гарно оформлені витвори художнього хлібопечення і нині урізноманітнюють святковий стіл, створюють у господі особливу атмосферу щастя та достатку, невидимими чуттєвими ниточками єднають нас з нашими пращурами.

 За народними звичаями під час печіння у хаті повинно бути чисто, тепло і тихо, щоб ніщо не порушувало процесу випікання. А ще – підготовка тіста та інших інгредієнтів потребує особливої охайності господині, адже ніщо не повинно затьмарити урочистості величних новорічно-різдвяних свят. Звісно, під час роботи може звучати ніжна музика, лірична пісня. Зразками для виготовлення печива завжди були переважно ті образи, які оточували людину у побуті: корівки, свинки, кізки та інші.

На занятті була присутня представниця Броварської волонтерської організації Олена Редчук. Вона розповіла дітям, як броварчани опікуються українськими воїнами на Донбасі: плетуть маскувальні сітки, заготовляють домашні харчі. Виготовляють вони і пряники-миколайчики, які, за її словами, дуже полюбляють наші захисники, адже вони єднають їх із мирним життям та дарують безмежний приплив енергії. На цей урок керівником гуртка Галиною Пасічник разом з волонтеркою було спечено до 200 пряників, які після розпису будуть відвезені волонтерами на передову.

Годі й казати, як діти перейнялися розповіддю керівника та гості колективу, з яким старанням та піднесенням вони взялися прикрашати печиво. І якщо кому-небудь з них особливо вдавалося чітко – майже професійно тримати лінію, це викликало сплеск загального пожвавлення та захоплення, і вихованці ще з більшою енергією та старанністю продовжували удосконалюватись у древньому мистецтві з розпису ласощів із печеного борошна.

А закінчився урок для дітей, як і годиться, – чаюванням зі свіжо-виготовленими різдвяними пряниками. Адже, що може смакувати більше, аніж печиво, виготовлене власними руками? Зрозуміло, що відповіді це питання не потребує!

Comments are closed.